آسانسورپله برقی

آسانسور پله برقی به عنوان یکی از المانهای مهم در جابجایی مسافر در مجتمع های تجاری، مراکزخرید، اماکن عمومی و ترانزیت محسوب می گردد.

آسانسور پله برقی

استفاده فراگیر از پله برقی ها، با افتتاح فروشگاههای زنجیره ای شهروند خط یک متروی تهران و فرودگاه بین الملی امام خمینی آغاز گردید.

استفاده از پله برقی بروی پل های عابر نیز به سال 1382 بر می گردد. استفاده از پیاده روهای متحرک نیز با آغاز به کار فروشگاههای زنجیره ای هایپراستار در تهران آغاز گردید.

سپس ترمینال مسافربری فرودگاه بین المللی امام خمینی و ایستگاه راه آهن تهران نسبت به نصب و بهره برداری از پیاده روهای متحرک اقدام نمودند.

پله برقی های فروشگاه بزرگ ایران و فروشگاه قدس که در اوایل سال  1350 راه اندازی گردیدند.

کاربردهای پله برقی

پله برقی یک چرخه تکرارشونده از پله‌های در گردش است، که در آن پله‌های بازگشتی در زیر پله‌های بالایی پنهان شده‌اند.

وزن پله‌های پنهان با وزن پله‌های آشکار موازنه و برابری می‌کند، بنابراین موتور پله برقی بایستی تنها وزن افراد روی پله برقی را (که در حال بالا یا پایین رفتن هستند) تحمل کند.

پله های برقی معمولا در دو زاویه ۳۰و ۳۵ درجه طراحی میگردند البته در مکانهای مسطح ۰ تا ۱۲ درجه هم تولید میگردد که به آنها راهروی متحرک یا auto walk می گویند.

پله های برقی معمولا در مکانهایی که امکان نصب آسانسور وجود ندارد، نصب شده و قابلیت نصب در همان فضای فیزیکی راه پله را دارند.

پله برقی برخلاف آسانسور فاصله انتظار ندارد و قابلیت حمل و نقل تعداد افراد بیشتری را در مقایسه با آسانسور دارا می باشد.

استفاده از پله برقی می تواند باعث بروز حوادث فراوانی شود، درهمین راستا امروزه تجهیزات ایمنی مختلفی به آنها اضافه شده که با استفاده از آنها می‌توان تا حدودی این حوادث را کاهش داد. به عنوان مثال با قرار دادن دکمه توقف اضطراری روی پله برقی، زمان بروز حوادث، میتوان توسط این دکمه دستگاه را متوقف کرد.

قطعات پله برقی

۱- ارتفاع پله برقی

عبارت است از میزان جابجایی عمودی که توسط پله برقی انجام گیرد. به زبان ساده تر ارتفاع دو تراز طبقاتی که پله برقی بین آن طبقات مسافرین را جابجا می نماید .

۲- طول افقی پله برقی

عبارت است از فاصله افقی بین نشیمنگاههای بالا و پایین، که براساس ارتفاع بالابری و زاویه شیب توسط سازندگان محاسبه می گردد.

۳- طول مفید پله برقی

طول مسیری که مسافر برروی پله برقی سوار شده و حرکت می نماید.

۴- سرعت

سرعت پله برقی بین ۰.۵ الی ۰.۷۵ متر بر ثانیه می باشد.

۵- شیب پله برقی

زاویه ای که استپ یا تسمه نسبت به سطح افق می سازد.

طبق استاندارد در صورتی که ارتفاع پله برقی بیش از ۶ متر باشد و یا سرعت پله برقی بیش از ۰.۵ متر بر ثانیه باشد شیب آن نمی تواند از ۳۰ درجه بیشتر باشد.

۶- عرض پله برقی

پله برقی ها معمولا با عرض استپ ۶۰ ، ۸۰ و ۱۰۰ سانتی متر ساخته می شوند . در پله برقی های با عرض ۶۰ سنتی متر برروی هر استپ فقط یک نفر جا می گیرد. اما در پله های برقی با عرض ۸۰ سانتی متر یک نفر با یک بچه امکان ایستادن دارند، و در پله های با عرض ۱ متر دو نفر به راحتی می توانند در کنار هم بایستند.

۷- استپ

به هر یک از پله های پله برقی می گویند که از اصلی ترین اجزا پله برقی محسوب می شود.

۸- پالت (pallet)

در پیاده روهای متحرک بجای استپ از پلیت های عاجداری استفاده می شود که به آنها پالت می گویند.

 ۹- شانه و کامپلیت

در قسمت بالا و پایین پله برقی در محلی که استپ های افقی پس از طی مسیر به داخل پله برقی هدایت می شوند، موانع ثابت و دندانه داری نصب شده است تا ضمن سهولت در خروج مسافرین مانع ورود جسم خارجی و یا اعضای بدن به داخل پله برقی گردد. به قطعات یاد شده شانه گفته شده و به محلی که شانه ها برروی آن نصب می گردند کامپلیت گویند.

۱۰- دستگیره یا هندریل

به منظور ایجاد تعادل و تسهیل حرکت مسافرین برروی پله برقی و پیاده روهای متحرک نوارهای متحرکی بر روی نرده های کناری پله برقی نصب می گردد که به آن هندریل می گویند. هندریل حرکت خود را از سیستم محرکه پله برقی گرفته و سرعتی برابر با سرعت استپ دارد.

۱۱- نرده پله برقی یا بالستریت 

به منظور جدا نمودن مسیر حرکت مسافرین بر روی پله برقی ، ایجاد ایمنی و جلوگیری از سقوط از روی پله برقی ، نرده هایی با طرحهای مختلف در کناره های مسیر حرکت مسافرین تعبیه می شود. درضمن هندریل ها بر روی نرده نصب می گردد.

۱۲- اسکرت 

صفحاتی که در دو طرف پله برقی در مجاورت مسیر حرکت استپ ها قرار دارند، اسکرت نامیده می شوند.

۱۳- دک داخلی 

دک به معنای عرشه می باشد دک داخلی به صفحات اتصال دهنده اسکرت ها و بالستریت ها گفته می شود.این صفحات امکان دسترسی به هندریل و مسیر عبور آنرا فراهم می نمایند.

۱۴- دک خارجی 

دک خارجی به صفحات اتصال دهنده بالستریت ها به کلدینگهای کناری اطلاق می گردد.

۱۵- درب محافظ ایستگاههای بالا وپایین

فضای ایستگاههای بالا و پایین پله برقی توسط صفحات محافظی پوشیده میشوند که علاوه بر ایجاد ایمنی تردد از روی چاله های پله برقی وظایفی از قبیل ممانعت از خروج صدای تجهیزات موتورخانه را در زمان حرکت و نیز جلوگیری از دسترسی افراد متفرقه به تجهیزات داخلی را دارا می باشد.